Freedog BeNeLux

Buitengewoon gezond en betaalbaar hondenvoer

Puppy voeding

Puppy voeding

Puppy voeding

  • U heeft een puppy aangeschaft.
  • Uw hond is bevallen van een aantal prachtige pups.Natuurlijk willen we dat deze pups gaan opgroeien tot prachtige honden. Daarvoor hebben ze goed voer nodig. Maar wat is nu goede puppy voeding en wat hebben ze precies nodig om gezond op te groeien?

Voedingsbehoefte pups

Puppy’s hebben een andere voedingsbehoefte dan volwassen honden. Eenvoudigweg omdat puppy’s nog volop moeten groeien en volwassen honden niet. Daarom moeten we pups ook ander voer geven dan volwassen honden.

Op het moment dat de pups geboren worden beginnen ze met het drinken van melk. De melk van de moeder biedt pups precies wat ze nodig hebben. Calcium voor sterke botten, eiwitten voor het ontwikkelen van spieren en vet voor het leveren van de benodigde energie.

Als pups ongeveer 4 weken oud zijn brengen gaan ze over van het drinken van melk naar het eten van vast voedsel. De moeder negeert vanaf dit moment de pups vaker wanneer ze bij haar willen drinken. Dit is een teken dat het tijd wordt om over te stappen op vast voedsel. De voedingsbehoefte van de pups is op dat moment nog steeds het zelfde. Om te groeien zijn dus calcium, eiwitten en vet nodig. In het vaste voedsel zal hiervan voldoende aanwezig moeten zijn.

Samenstelling puppy voeding

Goede puppy voeding dient dus te voldoen aan een aantal kenmerken:

– Een juist gehalte aan calcium en overige mineralen
– Een hoog gehalte aan eiwit
– Een hoog gehalte aan vet

maar wat zijn dan goede hoeveelheden? We zullen de elementen per soort nader omschrijven.

Calcium en fosfor in puppy voeding

Calcium dient voor pups tot 14 weken in het voer aanwezig te zijn in een percentage van 0,8% tot 1,4%. Voor pups van 14 weken tot 1 Jaar is dit 1% tot 1,6%. Minder calcium leidt tot een tekort wat ernstige bot- en gewrichtsafwijkingen tot gevolg kan hebben. Een teveel aan calcium wordt door pups uitgescheiden wel via de ontlasting maar alleen wanneer het calcium afkomstig is van een natuurlijke bron zoals botten of kraakbeen.  Indien de pup het calcium niet kwijt kan leidt dit tot hevige groeipijnen en andere problemen. Het is dus goed opletten of het voer van uw pup niet teveel calcium bevat. Als er aan het voer calcium preparaat is toegevoegd (uit niet natuurlijke bron) kunt u het voer beter niet aan uw pup geven. Vooral bij KVV (kant en klaar gemalen vlees) zien we dit nogal eens gebeuren. Maar ook in puppyvoer van bekende fabrikanten zit meer dan eens een vrij hoog- of laag percentage calcium !

Een calciumpercentage van 1% tot 1,3% is ideaal. U kunt uw pup dan het zelfde voer blijven geven in de hele groeifase en ze krijgen er nooit teveel- of te weinig van binnen. De groeifase bij een pup duurt van 4 maanden tot ongeveer een jaar.

Fosfor is een ander belangrijk spoorelement voor de vorming van botten en gewrichten. Voor een opgroeiende pup is het van belang dat er voldoende fosfor in het voer zit. Ook dient fosfor in een juiste verhouding te staan tot de hoeveelheid calcium. Deze verhouding is ongeveer 75% fosfor ten opzichte van de hoeveelheid calcium. Uitgaande van het bovenstaande is een fosforgehalte van 0,8 tot 1,0 optimaal.

overige mineralen die nodig zijn in het voer van puppy’s zijn magnesium, natrium, kalium, chloor, en zwavel. De spoorelementen die (in veel kleine hoeveelheid) in de voeding aanwezig zijn: ijzer, koper, zink, mangaan, selenium, kobalt en jodium

Glucosamine en Chondroïtine: Deze stoffen zorgen voor de vloeistoffen tussen het kraakbeen en bot van de gewrichten. Om te zorgen dat bij opgroeiende pups de gewrichten goed bewegen en ontwikkelen worden deze stoffen aan vrijwel ieder puppyvoer toegevoegd. Voor kleinere rassen is het aan te raden deze toevoegingen te geven tot ca. de 4e maand. Bij grotere rassen geldt vaak tot 6 maanden. Om deze reden geven we grote rassen soms ook wat langer puppy voeding dan kleinere rassen.

Eiwitten in puppy voeding 

Extra eiwitten zijn noodzakelijk voor de ontwikkeling van pups. Eiwitten kunnen bestaan uit plantaardige- en dierlijke eiwitten. De soort- en kwaliteit van gebruikte eiwitten in diervoer verschilt enorm. Van nature zijn honden vleeseters. U zult dus begrijpen dat goed voer een hoog percentage dierlijk eiwit dient te bevatten. Aangeraden wordt een eiwitgehalte van ca. 25% voor volwassen honden en 27 tot 30% voor opgroeiende honden. te weinig eiwitten in puppy voeding kan leiden tot problemen in de vorming van het skelet. u dient dus puppy voeding met minimaal 27% en maximaal 30% eiwit te gebruiken.

Dierlijke eiwitten zitten in alle delen van een dier. In het gewone vlees, in botten maar ook in haren, nagels, veren en hoeven. Het gebeurt meer dan eens dat men in diervoeding veel (goedkope) plantaardige eiwitten gebruikt. Het zelfde geldt voor de dierlijke eiwitten. Door een (goedkope) slechte kwaliteit eiwit toe te voegen, zoals gemalen veren of haren, ontstaat op papier een mooie brok. Honden verteren dit voedsel echter moeilijk en halen er dus niet de benodigde hoeveelheid energie uit. Als gevolg hiervan zullen ze meer voer moeten eten om in hun voedingsbehoefte te voorzien en dus ook meer ontlasting krijgen. De ontlasting van een hond en de hoeveelheid voer die ze dagelijks nodig hebben zijn goede graadmeters voor de kwaliteit van hondenvoer.

Een andere indicatie voor het gebruik van goede eiwitten is de metaboliseerbare energie, ook wel calorische waarde genoemd. Dit getal geeft de hoeveelheid voer aan die daadwerkelijk kan worden verteerd. Een goede brok voor volwassen honden heeft een calorische waarde van om en nabij de 4000 Kcal/kg of hoger. Een goede brok voor opgroeiende pups heeft een calorische waarde van tenminste 4200 Kcal/kg of hoger. Veel fabrikanten vermelden deze waarden helaas (bewust?) niet op de verpakking.

Volgens Europese richtlijnen dient op het etiket de ingrediëntenlijst te worden samengesteld op volgorde van hoeveelheid. Dat betekend dat het meest gebruikte ingrediënt voorop staat en het minst gebruikte helemaal achteraan. Veel hondenvoer heeft als meest gebruikte ingrediënt graan. Dit verteerd niet goed en bovendien zijn sommige honden hier gevoelig voor. Ook zien we vaak bij de ingrediënten hele vage termen als dierlijke bijproducten of dierlijke eiwitten. Vaak zijn dit termen voor lage kwaliteit dierlijke eiwitten. We weten dus niet precies wat er in het voer zit.

“Slechts zeer weinig hondenbrokken gebruiken vlees als eerste ingrediënt.”

Vetten in puppy voeding

Vetten zijn nodig voor het verstrekken van energie aan pups. Ook voor vetten geldt dat ze zowel uit plantaardige- als uit dierlijke bron kunnen komen. U zult begrijpen dat dierlijke vetten de voorkeur hebben. een hond is immers van oorsprong een vleeseter en is niet gewend in grote hoeveelheden plantaardige vetten tot zich te nemen. Om te zorgen voor levenslustige pups is in brokken een vetpercentage aan te raden van minimaal 16 tot 18%.
Hierbij zien we een probleem bij veel merken geperst hondenvoer. Bij deze productiewijze is het vrijwel onmogelijk om te komen tot een vetpercentage van meer dan 15%. Voor pups is dit vrij weinig.

Voedingsschema

U begrijpt nu dat een hoogwaardige, goede voeding belangrijk is voor een opgroeiende pup. We gaan er dus van uit dat u zorgt voor hoogwaardig voer met een hoog vleesgehalte zodat de eiwitten uit een goede bron afkomstig zijn en goed verteren. Na ongeveer 4 weken start u met het geven van het vaste voer. Hoeveel u moet voeren is afhankelijk van de samenstelling van het voer. U kunt het beste de aangegeven hoeveelheid op de verpakking aanhouden. De betere voeders zijn heel erg goed verteerbaar, daar kan vaak een aanzienlijk lagere hoeveelheid van gegeven worden. Uiteindelijk voert u altijd het beste “op het oog”. Pups die te zwaar worden geeft u wat minder, pups die achterblijven wat meer. De benodigde hoeveelheid voer kan per pup verschillen !

Voor het aantal maaltijden per dag kunt het volgende schema aanhouden:

  • 8-12 weken leeftijd: 4 maaltijden per dag
  • 12-24 weken leeftijd: 3 maaltijden per dag
  • > 24 weken 2 maaltijden per dag

Aan te raden

Een brok die uitsluitend hoogwaardige dierlijke eiwitten bevat en voor ten minste 30% uit zuiver vlees bestaat is Freedog. De speciale pup variant van dit merk is een van de best mogelijke keuzes. Het bevat het hogere eiwit en vet percentage zoals hierboven aangeven (29% eiwit / 18% vet) en een ideale calcium/fosfor verhouding (1,2% / 0,9%). Ook is er glucosamine en  chondroïtine aan toegevoegd zodat pups zonder gewrichtsproblemen op kunnen groeien.

Het Freedog puppy voer is perfect van samenstelling om opgroeiende pups precies te geven wat ze nodig hebben. Een betaalbaar en kwalitatief hoogwaardig voer dat gezien de samenstelling zeker niet duur genoemd mag worden! Freedog puppy heeft een metabolische/calorische waarde van 4400 Kcal/Kg en verteerd dus extreem goed waardoor u er niet veel van hoeft te geven. Bijkomend voordeel van dit voer is dat de junior variant (vanaf 4 tot 5 maanden) exact gelijk is van samenstelling aan de puppy variant, alleen zonder toegevoegde glucosamine en chondroïtine. u kunt dus zonder problemen overstappen van de puppy naar de junior variant.

“Vrijwel alle varianten van Freedog bevatten minimaal 30% kwaliteitsvlees al 1e ingrediënt” 

Voor meer informatie over de samenstelling en het bestellen van Freedog voeding voor puppy’s kunt u op het onderstaande logo klikken.

Veel succes!

freedog puppy