Freedog BeNeLux

freedogDe vijf meest gemaakte fouten…
bij het kiezen van de juiste voeding voor uw hond

 

FOUT #1  ONVOLDOENDE VLEESGEHALTE

Honden zijn van oorsprong carnivoren. De maaltijd van uw hond behoort van nature een goede hoeveelheid vlees te bevatten. Tegenwoordig is er maar weinig hondenvoer verkrijgbaar dat vlees als primair ingrediënt gebruikt. Veel honden eten daarom dagelijks voedsel dat van nature helemaal niet zo geschikt voor ze is. De meeste hondenbrokken bevatten niet meer dan 5% tot 15% vlees. Blikken met “vleesvoer” uit de supermarkt vaak zelfs nog minder !
De gevolgen voor uw hond: veelvuldig ontlasten (=vaak uitlaten), veel- en zeer dunne ontlasting, stinkende winden, huid- en vachtproblemen, een doffe vacht en vaak ook een lusteloze hond.

Het is mogelijk om uw hond een maaltijd te geven die volledig uit (vers) vlees bestaat. De maaltijd dient dan wel zeer zorgvuldig te zijn samengesteld. De verhouding bot-orgaan-spiervlees moet goed zijn en de hond dient verschillende diersoorten voorgeschoteld te krijgen. Vaak is het een hele onderneming om dit dagelijks goed te doen. Een goede brok met een hoog vleesgehalte is hierbij een goed alternatief.
goede vleesbrokken
FOUT #2 GOEDKOOP IS DUURKOOP

Een hond onderhouden is een dure aangelegenheid. Onze trouwe viervoeter krijgt regelmatig nieuwe speeltjes, snacks, ligkussens of een stoere halsband. Allemaal uitgaven die er, naast de aanschaf en een incidenteel dierenartsbezoek, voor zorgen dat de hond een flinke kostenpost gaat worden.

Het is daarom niet vreemd dat mensen soms proberen te besparen op een van de de grootste uitgaveposten voor hun hond: het voer. Het is soms verleidelijk om toch maar die goedkopere zak met hondenvoer uit het schap te nemen. De verpakking ziet er immers bijna net zo prachtig uit als die van de de dure brokken. Eenmaal thuis zal de hond er ongetwijfeld nog van smullen ook. Op het eerste oog zien we dus weinig verschil. Of toch wel?

Betere voeding zorgt voor een langer leven, minder ziektes en een vrolijke levenslustige hond. Het welzijn van uw hond is dus gebaat bij goede voeding. Omdat betere (lees: duurdere) voeding veel beter verteerd zal uw hond direct minder en stevigere ontlasting produceren…en dat verschil zie je ! Bijkomend voordeel van een beter verteerbaar voer is dat je er minder van hoeft te geven. Soms kan dat tot wel de helft van de dagelijkse hoeveelheid voeding zijn. En dan blijkt dat duurdere voer ineens helemaal zo duur niet meer! Besparen op de kosten van uw hondenvoer is dus niet aan te raden. In veel gevallen bent u zelfs niet eens goedkoper uit.

FOUT #3 A-MERKEN

Mensen kiezen vaak voor A-merken. Dat geldt zowel voor ons eigen voedsel als voor het voedsel dat we voor onze honden kopen. Inmiddels is vrij algemeen bekend dat veel A-merken qua inhoud en samenstelling nauwelijks afwijken van de onbekende, goedkopere merken. Uiteraard verschilt dit per product. Toch blijven we massaal deze dure A-merken in huis halen. Voor veel mensen geldt nog steeds: “ik herken het dus het zal wel goed zijn”. of in ernstigere gevallen: “het is duur dus het zal wel goed zijn”. Helaas is dit lang niet altijd de waarheid.

We laten ons graag verleiden door reclames. Fabrikanten en marketeers weten feilloos op trends en onze gevoelens in te spelen. Daardoor worden veel producten verkocht aan prijzen die hoog boven de werkelijke kostprijs en waarde liggen. Er zijn weinig producten die zo goed op ons gevoel in kunnen spelen als hondenvoer. Wie wil er nu niet het beste voor zijn hond?  U toch ook? en als het aan de kat lag…..

Vrijwel alle A-merken hondenvoer zijn hooguit van gemiddelde kwaliteit. Een analyse van de samenstelling toont al snel aan dat het vleesgehalte beperkt is en dat de brokken grotendeels bestaan uit granen en vulmiddel. Door de brokken te besproeien met een laagje vet voorzien van geur- en smaakstoffen smullen honden er echter van dat het een lieve lust is. Fabrikanten bedenken steeds nieuwe manieren om slecht verteerbare grondstoffen beter opneembaar te maken. Zo kunnen ze nog goedkoper produceren en dezelfde prijs blijven vragen. Zo’n vinding wordt vaak gepresenteerd als een wetenschappelijke doorbraak die de gezondheid van uw hond ten goede komt. Meestal is het echter vooral de portemonnee van de fabrikant die er gezonder van wordt.

Bijna alle A-merken hondenvoeding worden gemaakt door grote levensmiddelen fabrikanten zoals Unilever, Mars of procter & gamble. Deze fabrikanten hebben slechts één belang: Zo goedkoop mogelijk produceren en zo duur mogelijk verkopen. Er worden enorme marketing campagnes ingezet om u er van te overtuigen dat hun merk het beste is voor uw hond. De kosten van deze campagnes worden doorberekend in de prijs van het product. uiteindelijk betaalt u dus zelf de campagne die u heeft doen geloven dat u een goed product koopt. In werkelijkheid koopt u een goedkoop geproduceerd product. Hondenbrokken van minder bekende merken leveren vaak veel betere kwaliteit tegen een lagere prijs!

hondenbrokken prijs kwaliteit

FOUT #4 RASSPECIFIEKE HONDENVOEDING

De individualisering van de samenleving heeft tot gevolg dat er een trend is ontstaan om steeds meer gepersonaliseerd te verkopen. Vroeger kwam een nieuw model auto uit in één uitvoering en vier of vijf beschikbare kleuren. Tegenwoordig kennen we van een enkel automodel meerdere uitvoeringen, een ontelbaar aantal kleuren en nog een oneindig aantal opties en interieurkeuzes. We willen ons graag onderscheiden en we willen graag meer keuze.

Deze trend zien we de laatste jaren ook verschijnen binnen het aanbod aan hondenvoeding. Waar we vroeger een paar merken kenden die slechts in enkele varianten te krijgen waren (meestal puppy / junior / volwassen / senior) hebben veel fabrikanten heden ten dage vele tientallen varianten hondenbrokken. Eerst werden er verschillende smaken toegevoegd, daarna volgden allerlei exotische diersoorten en de laatste tijd zien we steeds meer rasgebonden voedsel de markt op komen.

Een vreemde trend aangezien de voedingsbehoefte van alle honden feitelijk vrijwel gelijk is. De genetische verschillen tussen hondenrassen zijn verwaarloosbaar dus wat rasspecifieke voeding toe kan voegen is een groot raadsel. Marketingafdelingen van voederproducenten weten er echter wel raad mee. En we trappen er natuurlijk weer massaal in. Want we willen altijd het beste voor onze hond. Ook al krijgen we dat vervolgens niet, het geeft ons toch een goed gevoel. Het kost wat extra maar dan heb je ook wat… De naam van jouw hondenras op de zak voer!

FOUT #5 SIGNALEN NEGEREN

De laatste, en waarschijnlijk meest gemaakte fout bij het maken van een keuze qua hondenvoer, is het negeren van de signalen die de hond u geeft. Dagelijks zie ik in het straatbeeld mensen met honden die enorme hopen dunne ontlasting achter laten. Vaak licht van kleur en over het algemeen ook nog op een plaats die de buurt niet echt zal waarderen. Helaas zijn deze hopen lastig te vangen in een zakje, met soms hilarische taferelen tot gevolg. De hond ik kwestie sjokt vervolgens vermoeid weer achter zijn baas aan.

Uw hond is de beste indicatie voor de kwaliteit van het voer dat hij krijgt. Wanneer u ziet dat uw hond geen mooie donkerkleurige of compacte ontlasting heeft dan zal er waarschijnlijk betere voeding voorhanden zijn. Hoe goed of duur uw huidige voer ook is. Met grote regelmaat heb ik al zien gebeuren dat mensen van de bekende A-merken overstapten op een goedkoper (doch goed) ander merk waarna de hond er zienderogen op vooruit ging.
Zit uw hond niet goed in zijn vacht, is deze wat dof of heeft de hond vaak jeuk? Ook dit is een indicatie dat de hond beter af zal zijn met een ander soort of merk voer. Iedere hond heeft een andere voedingsbehoefte. Dure of bekende merken zijn lang niet altijd een garantie voor een hond in topconditie. Dus kijk vooral goed naar uw hond en probeer eens uit wat hem het beste bevalt.